Een kind opvoeden is het oudste en meest verwarrende ambacht ter wereld.

In deze drie-delige reeks webinars help ik jou in je rol als opvoeder bij het ontwikkelen van een Stoïcijnse mindset.

De definitieve methode voor een goede en gelukkige opvoeding bestaat niet. Er zijn tientallen handboeken op de markt, maar welke kies en op basis van welke maatstaf? Opvoedkunde is geen exacte wetenschap, en het simpelweg opvolgen van voorgekookte stappenplannetjes werkt niet.

Als opvoeder moet je dus zelf gaan koersen, experimenteren en evalueren. En daar kun je wel wat hulp bij gebruiken, zoals een Stoïcijnse mindset.

Het innerlijk kompas van de opvoeder

Volgens de Stoïcijnse keizer en denker Marcus Aurelius kunnen we de kaart van ons leven navigeren met ons ‘innerlijk kompas’ (hegemonikon). Dit kompas bestaat uit onze overtuigingen en oordelen over wat wel en niet goed is, hoe we moeten kiezen en handelen, kortom: het is ons redelijke denken.

Helaas werkt het kompas niet altijd goed: het wordt moe, afgeleid en verstoord door overtuigingen uit je sociale omgeving.

Het goede nieuws is: het innerlijke kompas kan zichzelf repareren, door op te helderen wat wel en niet belangrijk is, welke keuzes we willen maken en hoe we onze eigen koers willen uitzetten. We kunnen grip krijgen op ons denken en deze vormen tot een Stoïcijnse mindset.

Wat we gaan doen?

In de reeks webinars pas ik het Stoïcijnse denken toe op de uitdagingen en dilemma’s van opvoeders. We gebruiken daarbij de klassieke teksten van Epictetus en Marcus Aurelius, maken ze concreet in oefeningen en onderzoeken hoe we ze kunnen aan- en toepassen op onze eigen situatie.

Webinar 1 is gericht op waar wij als opvoeders naar ‘streven en vermijden’. We onderzoeken waar en hoe we naar streven in onze opvoedpraktijk en onderwerpen dit proces aan een Stoïcijnse reality en integrity check.

Webinar 2 is gericht op onze overtuigingen en oordelen. Hoe kijken wij als opvoeders naar onze eigen praktijk en welke rol spelen emoties als angst, twijfel en verdriet daarbij? We onderzoeken hoe we deze emoties kunnen reguleren.

Webinar 3 is gericht op onze impulsen of neigingen. Hoe sluiten onze handelingen aan op het streven en vermijden? En kunnen we daar een coherentie in aanbrengen?

De reeks wordt aangevuld met een digitale reader. Deze bestaat o.a. uit teksten en werkvormen.

Praktische informatie

Webinars

Elk webinar duurt 90 minuten met een optionele uitloop van 30 minuten. Webinars vinden plaats via Google Meet. De uitnodiging tot de Meet wordt op de dag van het webinar via email verstuurd.

Investering

€ 60,- voor de gehele reeks.

Tickets verkrijgbaar via het ticketkantoor!

Data en tijd

6 maart 2025, 20.00 – 21.30

7 april 2025, 20.00 – 21.30

7 mei 2025, 20.00 – 21.30

Categories: Uncategorized

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *