Voor Seneca (4–65 n Chr.) was filosofie primair een manier van leven. In zijn brieven, dialogen en tragedies stimuleerde hij zijn lezers zich te richten op wat echt gelukkig maakt: het goede leven nastreven. Volgens de Stoïcijnen bestond het goede leven uit het volgen van je menselijke natuur en de slagen van het lot te overwinnen. Daar hoefde je niet voor naar een universiteit. Een handvol Stoïcijnse principes en een mensenleven was school genoeg.
De hedendaagse interesse in het Stoïcisme bewijst dat ook vandaag mensen inspiratie uit deze filosofie halen. Toch is er ook twijfel; is een tweeduizend jaar oud wereld- en mensbeeld nog wel relevant, kun je er echt meer uit halen dan een paar praktische adviezen? Tijdens deze avond geeft Dennis de Gruijter een bondige inleiding op het Stoïcijnse denken van Seneca en ga je zelf interactief aan de slag met de raadgevingen van deze klassieke Stoïcijn. Hoe vertaal je zijn principes naar het (post)moderne leven?
Om je alvast voor te bereiden op de avond kun je Seneca’s brief aan zijn vriend Lucilius lezen. Die brief kan je hier lezen. Wil je écht in de stemming komen, lees deze brief dan meerdere keren in aanloop naar de avond!
Dennis de Gruijter is (organisatie)filosoof, schrijver, docent en eigenaar van De Stoïcijnse School. Hij verzorgt lezingen, workshops en trainingen zoals de jaarlijkse Stoïcijnse Week aan de ISVW en de Stoïcijns ouderschap cursus. Zijn doel is levensfilosofie en in het bijzonder het Stoïcisme een bredere bekendheid te geven.
Datum: maandag 13 februari
Locatie: Zaal 3, De Constant Rebecqueplein 20A, Den Haag
Tijd: 20.00 uur
Kaarten: € 15,00 / € 11,25 voor Geestverwanten