Een dag georganiseerd door het Netwerk Existentiële Filosofie (NEF) *, werkgroep van de Vereniging van Filosofen in de Praktijk (VFP). De dag bestaat uit lezingen en (interactieve) workshops, met medewerking van Jan Flameling, Hans Gerding, Dennis de Gruijter, Ida Jongsma, Dries Boele, Frank Vandendries en Willem Jan van den Brink. Zie het volledige programma hieronder.
Het thema ‘de dood’ is relevant op een NEF-dag omdat iedereen, bewust of onbewust, een opvatting heeft over dit onderwerp, wat invloed heeft op hoe we erover spreken en op hoe we leven. Voor filosofen en hulpverleners is het waardevol om verschillende perspectieven op de dood te kennen, omdat dit gesprekken verdiept en verrijkt. Het nadenken over de dood helpt niet alleen onze eigen ideeën te begrijpen, maar ook om open te staan voor andere visies.
De dood roept fundamentele, existentiële vragen op, zoals de zin van het leven, het omgaan met sterfelijkheid, en de angst voor het onbekende. Er lijken geen definitieve antwoorden te zijn, omdat mensen uiteenlopende opvattingen hebben over wat er gebeurt wanneer we sterven. Deze vragen kunnen ons inspireren om het leven anders te beschouwen, maar kunnen ook angsten en twijfels oproepen.
Dennis de Gruijter
Sterven als taak en opgave, vanuit Stoïcijns perspectief
‘Ik moet sterven, maar moet ik daarbij ook jammeren?’ – Epictetus (50 – 130)
We hebben vandaag een moeizame verhouding tot onze dood. We denken er liever niet aan. We zien het sterven als een moment dat we graag zoveel mogelijk uitstellen. Veel mensen kiezen eerder voor mensonterende omstandigheden dan de dood.
Vanuit een klassiek Stoïcijns perspectief hebben wij een ernstig verstoorde relatie tot de dood. Als natuurlijke wezens is het onze taak om vroeg of laat te sterven en zo bij te dragen aan de kosmische kringloop. Het is daarbij nog eens onze opgave dat met de juiste houding te doen. Want voor de Stoa is sterven geen moment, maar een proces dat begint zodra we geboren worden.
Tijdens deze presentatie bekijken we onze hedendaagse sterfelijkheid vanuit de Stoïcijnse blik. Wat is de juiste relatie tot de dood? Is die vandaag nog ‘levensvatbaar’? En hoe kan het bijdragen aan een betere manier van leven?
Dennis de Gruijter (1978) studeerde Wijsbegeerte in Rotterdam en werkt als docent, Stoïcijns coach, schrijver en podcaster aan het ontsluiten van de klassieke Stoïcijnse denkers. Sinds 2023 organiseert hij als hoofd van De Stoïcijnse School activiteiten en cursussen over deze levensfilosofie.
Check voor meer lezingen en workshops de link naar de pagina!