Stoïcijns vakantie vieren, liever niet?

Het is tijd voor vakantie! Na een jaar hard werken mogen we even bijkomen, uitblazen, alle zorgen aan de kant, kinderen doen lekker hun eigen ding, jij met je cocktail aan de rand van het zwembad, lekker boeken lezen en –

 

Ho maar! Je weet onderhand wel beter, toch?

 

Het geld stroomt aan alle kanten uit je beurs, de kinderen vervelen zich, die cocktail is niet te zuipen en elk boek dat je opent is nou net niet wat je wilde lezen. Uren in de snikhete file, heen en terug, je partner heeft heimwee of zit stiekem toch nog te werken, en als je terug bent van vakantie zit je doodop op je werk.

 

Oké, oké, ik overdrijf natuurlijk (een beetje). Maar het blijft een uitdaging om op de goede manier vakantie te vieren. Het voldoet nooit helemaal aan je verwachtingen. Een Stoïcijn zal dus zeggen, werk aan je verwachtingen, dan gaat het allemaal een stuk soepeler.

Maar je kunt nog een stap verder gaan. Beschouw je vakantie als een hindernisbaan en train je karakter door actief te sparren met jezelf. Wordt een betere reiziger en het maakt niet uit waar je heen gaat: overal ben je op je plek.

 

Nog wat meer inspiratie opdoen? Check de nieuwe podcast aflevering over Seneca’s reisadviezen aan zijn vriend Lucilius.