Aanvaard alles en leg je nergens bij neer

Het motto van De Stoïcijnse School luidt: Aanvaard alles en leg je nergens bij neer. Het is mijn persoonlijke ‘call to action’, een actieve herformulering van Epictetus’ principe dat de werkelijkheid in twee categorieën is op te delen: de dingen die binnen onze controle en de dingen die buiten onze controle liggen.

 

Vaak wordt deze ‘dichotomie van controle’ vertaald naar de ‘cirkel van invloed’. De dichotomie en de cirkel kennen zeker een verwantschap. Want ook wat niet binnen je controle ligt kun je beïnvloeden. Je kunt sporten en gezond eten, ook als je geen definitieve controle over je gezondheid en lichaam hebt.

 

Toch zijn de klassieke Stoïcijnen veel strikter; ze zetten je overtuigingen en waarden op scherp. Als het zo is dat – zoals Epictetus stelt – je alleen controle hebt over je overtuigingen, je emoties, je impulsen en waar je naar streeft, dan blijft er nog maar weinig over waar je wel controle over hebt.

 

Deze reality check moet je hebben zodat je je zonder compromis op de juiste wijze kunt verhouden tot wat er in je leven gebeurt. Je neemt extreem eigenaarschap over alle keuzes die je maakt, ongeacht de situatie waarin je je bevindt. Er is letterlijk geen excuus om geen goede keuzes te maken.

 

Dit is de theorie. De praktijk is natuurlijk een stuk ingewikkelder. Maar je hebt de theorie nodig om je praktijk aan te scherpen. Excuses maken voor je eigen gedrag is een slippery slope; voor je het weet heb je overal een excuus voor.

 

Om mijzelf scherp te houden probeer ik te allen tijde een actieve houding in te nemen waarin ik accepteer wat er gebeurt ongeacht wat er gebeurt. Het dak lekt. De auto start niet. Een collega is boos op me. Mijn werkgever is ontevreden over mijn rapport. Mijn kinderen misdragen zich in de supermarkt. Ik accepteer het. Dit is de reality check: dit gebeurt.

 

Ik leg me er niet bij neer. Ik heb een keuze hoe ik mij verhoud tot de situatie, welke eigenschappen ik inzet, hoe ik reageer, welke woorden ik gebruik om de situatie te beschrijven of te interpreteren. Ook als ik de verantwoordelijkheid voor de situatie niet heb (het ligt buiten mijn controle) verplicht ik mezelf de verantwoordelijkheid te nemen voor mijn overtuigingen, impulsen en streven.

 

Meer weten? Luister de podcast aflevering over het motto van De Stoïcijnse School in je favoriete podcast player of neemt contact op via het contactformulier.