In augustus 2023 verschijnt bij Uitgeverij Noordboek
Stoa in Bedrijf
“Wij zijn toch geboren om samen te werken, zoals de voeten en de handen, de oogleden en de onder- en boventanden.”
– Marcus Aurelius
Moderne Stoïcijnen zijn voornamelijk bezig met hun ik: hoe word ik een betere versie van mezelf, hoe kan ik optimaal presteren, waar heb ik wel en geen controle over, hoe blijf ik kalm in stressvolle situaties?
Maar volgens de klassieke Stoïcijnen zijn zulke vragen alleen zinvol wanneer ze betrokken zijn op een community. Mensen zijn geen individuen, maar bedrijvige relaties binnen een gemeenschappelijke wereld.
Een mens in relatie vraagt: hoe kom ik in harmonie met mijn medemens, hoe draag ik bij aan het goede leven van de ander, hoe dien ik de gemeenschap? Hoe komen we tot waarheid, rechtvaardigheid en betekenis?
Deze vragen zijn meer dan ooit van toepassing binnen organisaties, de plekken waar bedrijvige relaties met elkaar werken en botsen.
In Stoa in Bedrijf bespreek ik de rol van zin binnen organisaties en hoe de Stoïcijnse filosofie concreet kan bijdragen aan zinvolle samenwerking.
Of het nu gaat om het alledaagse (gezin, vrienden- of sportclub), commerciële (ZZP’er, midden- en kleinbedrijf of corporatie) of het bestuur of leiderschap (wijkraad, gemeenteraad of departement), Stoa in Bedrijf biedt handvatten en inzichten die de weg naar betekenis opheldert.
De Stoïcijnse filosofie biedt een vertrekpunt, een moreel kompas en een haven voor bedrijven en organisaties.
De Solidariteit van de Schok
In 2018 verscheen bij ISVW uitgevers mijn boek over de Tsjechische filosoof Jan Patočka (1907-1977), fenomenoloog, historicus en woordvoerder van Charta ’77.
Ondanks de weerstand van het communistische regime schreef en sprak Patočka indringend over de zorg voor de ziel, authentieke vrijheid, de gebreken van zowel het socialisme als het liberalisme en de ‘roep’ van de filosofie als een manier van leven.
De Solidariteit van de Schok is het eerste Nederlandse werk over het gedachtegoed van misschien wel de belangrijkste naoorlogse filosoof van Tsjechië.
Over het boek:
‘De solidariteit van de Schok van Dennis de Gruijter, een introductie tot het werk van de Praagse filosoof Jan Patočka […] doet de lezer eens te meer beseffen dat alle ideologie een vijand van de mens is.’
– Arnon Grunberg
‘De Gruijter sprak met aangename maar ietwat populistische flair over ‘kritisch zijn’, en ik vermoedde gratuite filosofie, losgezongen van onze realiteit. Niets bleek minder waar toen ik zijn boek las; zijn boek was wat in uitgeverskringen heet ‘urgent’. In het verleden heb ik volgens mij het verlangen uitgesproken om boeken in zijn geheel te citeren, De Gruijters De solidariteit van de schok is zo’n boek.’
– Johannes van der Sluis, Tzum Literair Weblog