Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Masterclass Seneca 2: Leiderschap en macht

maart 11, 2023 @ 10:30 am - maart 12, 2023 @ 12:30 pm CET

Masterclass Seneca 2: Leiderschap en Macht

Something is rotten in the State of Rome…

 

Tijdens de tweede Masterclass Seneca: Leiderschap en Macht reizen we af naar het Romeinse hof. Seneca moest leiding geven aan een staat die financieel en moreel failliet was. De elite verzoop in genotszucht, luxe en corruptie en de keizer was een psychopathische puber die meer interesse had in theater en pornografie.

Seneca onderstreept de Stoïcijnse plicht om de medemens te dienen. De beste plek daarvoor is de politiek. Maar hij begrijpt ook dat de meeste politici beginnen uit idealisme en eindigen in corruptie en machtsmisbruik. In zijn werken ‘Over clementie’ en ‘De kunst van het geven’ stelt hij de regels voor een integer leiderschap op maar schuwt hij nuances en paradoxen niet. En onderbouwt hij zijn betoog rijkelijk met historische helden en schurken.

In de Masterclass Seneca: Leiderschap en Macht onderzoeken we zijn argumenten en vertalen we ze naar de huidige tijd.

De verhandelingen, brieven, tragedies en natuurwetenschappelijke werken van de stoïcijn Lucius Annaeus Seneca bieden al tweeduizend jaar inspiratie, troost en… controverse. Van Seneca leren we weinig waarde te hechten aan externe zaken, het goede na te streven en kalm te leven. Tegelijkertijd was Seneca zelf erg rijk en mengde hij zich in onzuivere politieke spelletjes.

Is Seneca een hypocriet? Of moeten we de mens Seneca los zien van zijn werk? Tijdens deze masterclass bestuderen we Seneca’s werk in het licht van de stoïcijnse filosofie in het algemeen. Ook richten we ons op praktische lessen van Seneca en andere stoïcijnen. Kortom, een masterclass waarin we de weg van Seneca diepgaand bestuderen, kritisch bespreken en praktisch beoefenen!

Dit is de tweede masterclass in een reeks van vijf. Het is mogelijk elke masterclass afzonderlijk te volgen maar de masterclasses sluiten op elkaar aan en versterken de thematiek. Elke Masterclass Seneca vindt plaats op de ISVW. Misschien heb je ook interesse in de Masterclass Seneca: Woede, Apatheia, Eupatheia of wil je meer weten over De Stoïcijnse School.

Studiebelasting

Deze cursus bevat 9 contacturen. Daarnaast neemt het lezen van eventuele lesmaterialen circa 4 uur in beslag.

Leerdoelen

Tijdens onze filosofiecursussen doe je kennis op over filosofen en hun ideeën. Je leert je eigen ideeën en standpunten toetsen, scherpen en verdiepen door met de docent en anderen in gesprek te gaan. Daarnaast oefen je communicatieve vaardigheden zoals: aandachtig luisteren, je eigen gedachten bondig onder woorden brengen, en betekenisvolle vragen stellen.

Data

Zaterdag 11 maart 2023 10.30 uur tot zondag 12 maart 2023 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 330,00 (inclusief diner met wijn, 2 x lunch en koffie/thee),

Arrangement 2: € 390,90 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt),

Arrangement 3: € 400,90 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt),

Arrangement 4: € 408,40 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Loading

Gegevens

Begin:
maart 11, 2023 @ 10:30 am CET
Einde:
maart 12, 2023 @ 12:30 pm CET
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , ,
Site:
https://isvw.nl/activiteit/seneca-leiderschap/

Organisator

Internationale School voor Wijsbeerte
Telefoon
033 – 465 07 00
E-mail
info@isvw.nl
Bekijk de site van Organisator