Wat gebeurt er als mensen aan de top van de economie minder of geen belasting hoeven te betalen? Sommige economen menen dat die vloed aan rijkdom vanzelf naar beneden druppelt en in handen komt van de minder vermogende klassen. Hoe rijker mensen zijn, hoe meer ze zullen uitgeven. En zo brengen ze het algemene welvaartsniveau omhoog.

Deze ‘Trickle Down Economy’ hypothese werkt in de praktijk minder goed dan in theorie. De verklaringen daarvoor laat ik even liggen bij de economen. Ik presenter liever een alternatief:

Een hogere morele standaard

Wat gebeurt er als mensen in de leiding een hoger ethisch bewustzijn ontwikkelen en zichzelf serieus onderwerpen aan een strikte morele standaard? Volgens het Extreem Eigenaarschapsmodel druppelt dat wél door naar beneden. Een Trickle Down Morality, waarin iedereen harder gaat voor wat belangrijk en betekenisvol is. En iedereen ruimhartig verantwoordelijkheid neemt voor het realiseren van het gemeenschappelijke doel.

Er worden boeken volgeschreven over ethiek en betekenis in economie en organisaties. Vol met diagrammen en modellen. Maar in de basis komt betekenis tot stand als mensen *beseffen* dat ze relaties zijn binnen een gedeelde, morele praktijk en dat willen gaan belichamen. Of, simpel gezegd, dat je gezamenlijk het goede in de praktijk wil brengen.

Wat is het goede?

Maar! We gaan er stilzwijgend van uit dat iedereen weet wat het goede is. Zelfs in een goed gesprek kunnen we dwars langs elkaar heen praten. Of we verzinnen heel veel morele regels die op papier blinken maar in de praktijk niet klinken. We vergissen ons in wat het goede is, vaak vanuit de beste intenties. Intenties zijn geen definities. Gezamenlijk het goede doen blijkt dan niet genoeg terwijl je toch goed bezig bent.

Dus! Het goede moet op de goede manier worden gedaan. Het vereist een vorm van morele kennis die zowel de theorie als praktijk beslaat. En die kennis kun je trainen. Je opbrengst? Focus in je team of organisatie, een gedeelde morele praktijk, de moed en wijsheid om het extreme eigenaarschap gezamenlijk op te pakken. Ervoor te gaan op een zinvolle manier.

Want dat voelt goed. Het voelt goed omdat het deugt, in plaats van dat het deugt omdat het goed voelt.